lauantai 2. huhtikuuta 2016

Maaliskuussa meidän kotiin pesiytynyt tavara

Facebookin Paikka kaikelle -ryhmässä oli helmikuulle haaste kirjata ylös kaikki kotiin tuleva tavara. Kaikki kotiin tuleva viittaa kaikkiin ostoksiin, lahjoihin, kylkiäisiin, postin kautta tulevaan tai millä tahansa muulla tavalla kotiin päätyvään tavaraan, joka myös jää sinne, ainakin toistaiseksi.

Pois laskuista jätetään ruoka ja nopeasti kuluvat päivittäistarvikkeet kuten wc-paperi sekä sellainen tavara joka lähtee ulos yhtä nopeasti kuin on sisäänkin tullut, vaikkapa mainokset, jotka menevät postilaatikosta pikavilkaisun jälkeen paperinkeräyspinoon.

En ehtinyt helmikuun haasteeseen mukaan, ja helmikuu olisi tämän haasteen kannalta muutenkin ollut epäedustava kuukausi koska siihen mahtui yli kaksi viikkoa lomailua. Parasta on kirjata ihan normaalin kuukauden tavaravirrat. Päätin aloittaa kirjaamisen maaliskuun alusta.

Nyt on maaliskuu lopussa, ja melko hyvin olen muistanut laittaa ylös meidän tavaravirrat. Varmasti jotain on unohtunutkin.

Sivumennen sanottuna maaliskuun aikana meiltä on myös lähtenyt aika paljon tavaraa, mutta tässä haasteessa ei ollut tarkoitus laskea tavaroiden nettomäärää (hankitut minus lähteneet) vaan pelkästään sisään tulevat. Ainoastaan siinä tapauksessa olen miinustellut, jos tavara on tullut maaliskuussa ja lähtenyt maaliskuussa. Silloin se on maaliskuun osalta epärelevantti koska ennen maaliskuuta sitä ei ollut eikä sitä ole myöskään maaliskuun jälkeen.

Koska tulimme kuun ensimmäisenä päivänä lomamatkalta, ja tavallaan kotiin pölähti silloin jonkun verran uusia tavaroita, jotka kuitenkin oli hankittu jo helmikuun puolella, päätin laskea vain 1.3. alkaen hankitut tavarat. Näin ollen mukaan tulivat Phuketin lentokentän ostokset sekä lentokoneesta ilmaiseksi mukaan saatu kuulokekotelo mutta ei muuta Thaimaasta ostettua.

Tässä meidän lista:

- Kaksi huivia Phuketin lentokentältä (ostin kylläkin neljä, mutta kaksi niistä meni jo kuukauden aikana eteenpäin tuliaisina joten en laske niitä)
- Kotelo kuulokkeille, ilmainen lentokoneesta (sain sen kyllä jo menomatkalla, mutta aikomukseni oli jättää se koneeseen, mutta tein tietoisen päätöksen ottaa se mukaan)
- Glorian koti -lehti
- Aku Ankka -lehtiä ilmeisesti 4 kpl (vai keskeytettiinkö tilaus juuri tässä, en ole ihan varma...?)
- Vatsatautilääkkeitä, jotka eivät tulleet saman tien kokonaan käytetyiksi ja jäivät näin ollen lääkelaatikkoon: Imodium-pakkaus, maitohappobakteeripurkki, kaksi pakkausta nesteytysjuomia
- Postissa tulleita kodin arkistoon jääviä papereita: e-resepti, paperiresepti, metsäkeskuksen rahoitusselvitys, laskuja arviolta 7 kpl, lääkärikäyntikuitteja ja muita lippulappuja vakuutusyhtiön korvaushakemuksia varten arviolta 10 paperia, lapsen kouluaine
- Voidenäyte mainoslehden välistä
- Kymmenkunta muovipussia
- Pari paperipussia
- Kotiliesi-lehti
- Kattila (uuteen kotiin muuton myötä jouduimme hankkiutumaan lähes kaikista vanhoista kattiloista eroon koska induktioliesi, ja nyt on pikkuhiljaa paikattu puutteita)
- Tulppaanikimppu
- Jakku
- Mekko
- 2 vyötä
- Pussukka meikkisiveltimille
- 2 koruaskarteluosaa
- Piirustus/askartelusetti
- Ehkä vajaa 10 kpl esitteitä kädentaitomessuilta ja golf-messuilta
- 2 pkt golf-palloja
- Golf-hansikas
- 1 tii (mainoskpl messuilta, eipä näitä yleensä yksittäin hankita)
- Reseptilehti, ilmainen, kauppareissulta
- Takkavälinesetti
- 2 kpl wc-harjatelineitä Formwerkistä (edelleen sisustetaan uutta kotia...)
- WC-paperiteline Formwerkistä
- Pussi taimimultaa
- Pussi kukkamultaa
- Narsisseja, persilja, rungollinen rosmariini, pari muuta pientä kasvia pääsiäisistutuksiin, kolme pelargonin minitainta
- Kaksi pussia kasvinsiemeniä
- Muovirasia, periaatteessa kertakäyttöinen, mutta otin kylvöjäni varten sen talteen ja käyttöön
- Kaksi HSL:n matkakorttia, yksi minulle, yksi lapselle
- Golf-housut
- Kaksi golf-paitaa
- Golf-liivi
- Golf-lippis
- Retkipöytä ja neljä jakkaraa
- Mekko (en kyennyt vastustamaan tarjousta)
- Kymmenkunta vaatetta äidiltä kirpparilla myytäväksi, tarkoitus päästä niistä eroon parin viikon sisällä, mutta saapa nähdä miten käy...

Jos tästä vetää pieniä tilastollisia johtopäätöksiä, niin taloon tuli tavalla tai toisella kuun aikana 111 uutta tavaraa (riippuu toki vähän siitä miten esimerkiksi paketillinen golf-palloja lasketaan, minä laskin sen yhtenä, sen sijaan neljän ruukun narsissipakkauksen laskin neljäksi tavaraksi).

Näistä hämmästyttävät 22 kpl oli vaatteita! Tähän tosin vaikuttavat nuo kymmenisen äitini vanhaa vaatetta, jotka minun nyt kuitenkin on laskettava, koska ei ole mitään varmuutta että pääsen niistä heti eroon.


Lehtiä ja muuta paperitavaraa tuli kappaleissa laskettuna 41 - ja itse asiassa veikkaan että tämä luku on suurempi, koska ihan kaiken paperin perässä en pysynyt kuukauden aikana.

Sisustus- ja kodintavaraa tuli 27 yksikön verran, ja tähän vaikuttaa toki vahvasti meidän tilanne, kun uudessa kodissamme on vielä keskeneräisyyksiä. Kodinhoitohuoneen kaapinovien kahvat asennettiin muuten maaliskuun aikana, mutta niitä en laittanut tähän listalle, koska en koe, että ne olisivat ovista erillisiä esineitä, ja ovet meillä oli kaapeissa jo.

Kosmetiikkaa en uskomatonta kyllä ostanut itselleni enkä perheelle koko kuukauden aikana - jäin kyllä epäilemään onko jotain jäänyt huomioimatta. Vain meikkisivellinsetti menee kauneudenhoitokategoriaan.

Jotta muita johtopäätöksiä pystyisi vetämään, täytyisi tällaista kirjanpitoa pitää pidempään. Tämän kuukauden kokemuksen perusteella sanon kuitenkin, että aikamoista sitoutumista tavaroiden vahtaaminen ja laskeminen vaatii. Perheenjäsenetkin pitää valmentaa mukaan, koska heidän mukanaan kotiin kantautuu kaikenlaista vaivihkaa.

En taida jaksaa toista kuukautta ainakaan heti perään.


2 kommenttia:

 1. Oho, sä olet pitänyt tarkkaa listaa! Ihailtavaa :) Ymmärrän kyllä tosin hyvin että kuukausi riittää tässä seurannassa!

  Jännästi sitä tavaraa vaan kertyy, noistakin suurin osa on niin "pieniä ja viattomia" etten itse edes tajua kun ne kotiin ujuttautuvat. Muistan kun kesällä konmaritin muovipussit siististi viikaten pieneen koteloon, ja nyt ne tursuavat sieltä taas yli ja joka paikkaan...:D Kyllä se kodin siistinä ja kohtuutavaraisena pito taitaa olla elinikäinen harjoitus!

  VastaaPoista
 2. Se kyllä tosiaan hämmästytti miten paljon tavaraa tuli, vaikka oli tunne, että "eihän me mitään ostettu". Nuo kaksi messukäytintiä räjäyttivät homman ihan kertakaikkiaan, mies kävi golf-messuilla ja minä kädentaitomessuilla, ja sieltä ostin vielä jakun ja mekonkin.

  Ja sitten tuollaisen vaivihkaisen tavaran tulo, kaiken maailman ilmaisnäytteet ja reseptivihkot, siitäkin huolimatta, että olen tosi tarkkana nykyään, etten muka ota mitään turhaa vastaan.

  Tämä oli kyllä ihan hauskaakin, voisin tehdä toisenkin kerran, jos ei muuten niin todistaakseni itselleni, että on myös sellaisia kuukausia kun tuota tavaraa ei niin paljon tule. Sen kyllä tunnustan, että vaatteita ostan varmaankin joka kuukausi...

  VastaaPoista

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!