sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Curly girl: Vanhoja hyviä konsteja ja pussillinen uusia

Nyt on tämä Curly Girl -asia ilmaantunut. Se on metodi jossa yhdistellään vanhoja hyviä luonnonkiharan hiuksen hoitotapoja siihen että käytetään hoito- ja muotoilutuotteita joissa ei ole sulfaatteja, tietyntyyppisiä alkoholeja eikä silikonia. Lisäksi metodiin liitetään nykyisellään kaikenlaista käsittelytekniikkaa, joka, jos tarkkoja ollaan, ei siihen ihan alkuperäiseen CG-metodiin kuulu.

Minä miellän nykyisen CG-metodiksi kutsutun asian rykelmäksi kemiallisia hiustenhoidon periaatteita sekä muita käytäntöjä ja tekniikoita joiden pääasiallinen tarkoitus on saada juuri kihara hiuslaatu hyvään kuntoon ja näyttämään hyvältä.

Palaan omaan kiharahistoriaani toisessa postauksessa (jos viitsin), mutta nyt tarkoitukseni on kirjata muistiin omaa curly girl -matkaani vähintäänkin itseni iloksi. Pari ystävääni (terveiset taas Töölön mummoille!) tätä jo toivoivat.

CG-metodin kauneudenhoidollisesta merkityksellisyydestä haluan sanoa tässä vaiheessa tämän verran:

(1) Kuten kaikki luonnonkiharatukkaiset tietävät, kiharat eivät ole olleet muodissa 30 vuoteen. Kiharatukkaiset ovat suoristaneet hiuksiansa suoristusraudoilla ja föönanneet niitä harjan kanssa suoriksi tai pitäneet hyvin lyhyitä kampauksia. Minunkin kiharani ovat omiin silmiini näyttäneet aina ... no, 80-lukulaisilta. Tähän näyttäisi nyt olevan tulossa muutos, ja kihara on ilmeisesti tulossa uudelleen muotiin. CG-metodi on tämän trendin airut ja kiharatukkaisten vapautusliike.

(2) CG-metodilla joidenkin itseään suoratukkaisina pitäneiden ihmisten hiukset ovat alkaneet kihartua. Tukka on todennäköisesti aina ollut taipuisa tai laineikas, mutta jatkuvan käsittelyn seurauksena hius on "unohtanut" osaavansa mennä kiharalle. CG-metodia noudattamalla hiukset uudelleenkoulutetaan kihartumaan. Jopa ihmekihartumisia raportoidaan: täysin piikkisuorasta tukasta on löytynyt laineita tai jopa korkkiruuvi sieltä tai täältä. Yhdistettynä muodin uusiin tuuliin, (todella) moni suoratukkainen haluaa nyt olla oman elämänsä curly girl -tuhkimo. Väitän että ilman muodin muutosta CG-metodista ei kukaan olisi kiinnostunut.


Aloitin metodin "täysimääräisenä" kesäkuun alussa, kutakuinkin täsmälleen kuukausi sitten. Pitää kuitenkin huomioida, että monia nykyään CG-metodiin laskettavia käytäntöjä olen noudattanut jo pidempään:

En kampaa enkä harjaa tukkaa pesujen välillä, pääsääntöisesti kuivana en ikinä paitsi ennen värjäystä kun tukka pitää saada takuttomaksi ennen värin levitystä. Kampaan hiukset joko siinä vaiheessa kun olen levittänyt hoitoaineen tai pesun jälkeen märkänä (yleensä en tällöinkään). Kuivaa tukkaa selvittelen pelkästään sormin.

Pesun jälkeen käytän hiusten kuivaamiseen trikookankaan palaa, froteepyyhkeellä en koske hiuksiini. Jos tarkkoja ollaan, niin en oikeastaan pyyhekuivaa tukkaani ollenkaan, pelkästään kiedon märän tukan kankaaseen.

En juuri koskaan lämpökäsittele tukkaani. Annan ilman kuivattaa. Joskus harvoin tartun diffuuseriin ja miedolla lämmöllä kuivattelen hetken aikaa. Suoristusrautaa ja kiharrinta olen viime vuosina käyttänyt muutamia kertoja vuodessa.

Pesen hiuksiani aika harvoin, alle kaksi kertaa viikossa, ja pyrin muutenkin välttämään hiusten kastumista läpikotaisin, esimerkiksi uidessa en sukeltele enkä saunassa käydessäkään välttämättä kastele hiuksiani.

Kesäkuun alussa tein nk. final washin. Tämä on "final" siksi että se tehdään (teoriassa) vain kerran, silloin kun metodi aloitetaan, shampoolla joka metodissa normaalisti käytettävistä tuotteista poiketen sisältää sulfaatteja. Tämän tarkoituksena on kertapesemällä puhdistaa hiukset silikonista. Tein pesun System 4 Climbazole -shampoolla.

Tällä hetkellä hoidan hiuksiani näin:

Pesu


Pesen hiukset metodiin sopivalla hoitoaineella tai puhdistavalla hoitoaineella (conditioner only wash eli co-wash), toisinaan shampoollakin. Hieron hoitoaineen / shampoon hiuksen juureen ja vaahdotan vedellä, tarkoitus on siis pestä nimenomaan päänahka. Huuhtelen aineen pois.

Hoitoaineena minulla on nyt käytössä Cutrin Bio + Scalp Therapy Hydra Balance Conditioner ja saman sarjan puhdistava hoitoaine (Cleansing Conditioner). Shampoona minulla on aivan ihana kosteuttava shampoo Morocconoil Hydration.
Seuraavaksi laitan hoitoaineen ja lutrailen sen kanssa hetken aikaa niin että pidän päätä alaspäin ja puristelen tukkaa alhaalta ylöspäin nostaen. Tätä kutsutaan metodissa squish to condish eli STC-tekniikaksi, ja sen tarkoitus on puristaa hiukseen hoitoaineen hoitavia ainesosia ja kosteutta, ja samalla muistutella hiusta kihartumaan. Minun hiukset kyllä muistavat sen asian ihan muutenkin, mutta squish to condish on vaan ihanaa, aivan kuin tukka todella tykkäisi hoidettavana olemisesta. Tässä vaiheessa kampaan tukan ja poistan irtoavat hiukset - minulla lähtee tukkaa aivan valtavasti - ja sitten huuhtelen hoitoaineen pois.

Tämän lisäksi laitan maskin tai sitten en laita. Maski on raskaampi tehohoito, jonka annetaan vaikuttaa pidempään. Läimin sitä tukkaani kourakaupalla, en yhtään säästele, tukka saa olla ihan raskas ja liukas maskista.

Maskina käytin muutamassa pesussa Garnierin Banana Hairfoodia mutta jätin sen alkukotipaikkaani rantasaunalla käytettäväksi ja ostin kotiin Organic Shopin Argan & Amla Hair Maskin.

Kiedon tukan trikookankaaseen, tätä kutsutaan metodissa ploppaamiseksi ja päähinettä plopiksi, ja istahdan noin kymmeneksi minuutiksi lukemaan viimeisimmät kuulumiset Facebookin curly girl -ryhmistä. Sitten huuhtelen maskin pois.
Sitten on jätettävän hoitoaineen vuoro. Näitä tuotteita on yllättävän vaikea löytää.

Minulla on tähän asti ollut luontaistuotekaupasta ostettu Bio2You Hair Serum -suihke, jota en voi suositella kellekään. Ei se taida edes olla oikeasti hoitoaine, mikä lie seerumi on. Eilen ostin Shea Moisturen huomattavasti tuhdimman jätettävän hoitoaineen ja kokeilen sitä sitten kun seuraavan kerran on pesupäivä.

Lopuksi kiedon tukan valuvan märkänä trikookankaaseen.

Kuivattaminen ja muotoilu


Ploppaan eli annan tukan olla trikookankaan sisässä 10-15 minuuttia tai sen aikaa kun minulla kestää siivota suihkusta ällöt hiuskasat ja kerätä kimpsuni ja kampsuni ja siirtyä yläkertaan omaan kylpyhuoneeseeni.

Jo mainitulla, läimitään tukkaan kourakaupalla asioita -metodillani kyllästän tukan ensin itse keitetyllä pellavansiemengeelillä, sitten aloe vera -geelillä ja lisäksi jollakin pitoa tuovalla metodin mukaisella geelillä. Levitän aineet praying hands -tapaan. Se tarkoittaa että hiukset liu'utetaan käsien välissä käsien ollessa niin kuin rukoilemista kuvaavassa emojissa, ei siis kädet ristissä vaan kämmenet vastakkain. Käyn tukan läpi myös ylhäältä alas nostaen ja puristellen niin että kihara pompahtaa nätisti.

Geelinä minulla on nyt Wellan EIMI Sculpt Force joka minulla oli jo ennen metodille ryhtymistä ja joka sattuu olemaan CG-hyväksytty tuote.Tässä vaiheessa tukka on siis edelleen hyvin märkä. Jos pellavansiemengeeli on hyvin löllöä, tukasta tipahtelee vielä nestettä, jota kuivailen varovasti trikoolla. Päälaelta ja sivuilta nostan tukkaa klipsuilla niin että se ei valu päätä pitkin ja kuivuu kauniimpaan asentoon.

Sitten alkaa kaikkein vaikein osuus eli ilmakuivaaminen jonka aikana pitäisi pystyä olemaan koskematta tukkaan, jotta kiharat kuivuvat ja kovettuvat geelin muodostaman castin eli muotin sisään. Tämä vaihe kestää minulla puoli päivää!!! Pesenkin tukkaani vain etätyöpäivinä ja viikonloppuisin. Ja en todellakaan pysty olemaan koskematta, tosiasiassa räplään tukkaa koko ajan.
Kun tukka on kuiva, rikon castin puristelemalla käsin tai kankaan avulla. Jos jää pörröä, silottelen vielä pikkiriikkisellä määrällä geeliä.

Ja valmista tuli!

Freesaus


Pesujen välipäivinäkin tukkaa pitää laittaa, ainahan tukkaa on pitänyt laittaa, asia ei siitä muutu CG-metodin myötä.

Freesausrutiinini on käytännössä sama kuin muotoilu pesun jälkeen. Kostuttelelen päällimmäiset kerrokset tukasta pellavansiemengeelillä, aloe veralla ja geelillä, tässä taas ne rukoilevat kädet ja rutistelu. Annan ilmakuivua. Töihin lähtiessäni tukka ei välttämättä vielä ole ihan kuiva, joten puristelen castia vielä työmatkalla ja töihin saapuessani.

Sellainen on minun curly girl -metodisovellukseni. Tällä hetkellä noudatan metodia melko orjallisesti koska haluan toden teolla kokeilla toimiiko tämä. Tavoitteeni on saada kiiltävät, kostean ja liukkaan näköiset ja tuntuiset kiharat. Ei haittaa vaikka kiharani hieman löysenisi, kiharatyyppini on 3a-3b, kunhan vain pääsisin pörröstä eroon!

Tässä kuvassa ollaan jo aika lähellä sitä, joten toivo elää:


2 kommenttia:

  1. Ihana ja kiinnostavasti kirjoitettu juttu.
    Tääki haluis kiharat kun noita sun hiuksia kattoo!! ❤️

    VastaaPoista
  2. Kiitos! On tämä jännää aikaa näiden kiharoiden kanssa 😊

    VastaaPoista

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!