maanantai 13. lokakuuta 2014

Tyynypeitto ja kuvankäsittelyharjoituksia

Joskus ihmettelen omaa valmiuttani altistaa itseni ivanaurulle, mutta taas mennään. Se mikä ei tapa, vahvistaa, vai miten se oli.

Joka tapauksessa nyt on niin, että latasin itselleni kokeiluversion Adobe Lightroomista ja aloin samantien testailla sitä, ilman ohjeiden lukemista. Aion kyllä perehtyä ohjeisiinkin, mutta mielestäni on ihan hyödyllistä vain heittäytyä kokeilemaan erilaisia ohjelmistoja, jotta saa heti alkajaisiksi mukavan näppituntuman.

Kovin kaunista tai tasaista jälkeä en kyllä tällä metodilla saanut. Kuvasarjani oli poikkeuksellisen huonolaatuinen jo kamerasta tullessaan, ja tein editoinnin JPG-muotoisiin kuviin. Mitään RAW-hässäköitä en ole vielä opetellut.

Alla siis kuvasarja, jossa kokeiltu kuvankäsittelyä Lightroomilla, mutta joissa näkyy myös vinkki torkkupeittojen säilyttämiselle.

1. Onko teille siunaantunut paljon fleece-peittoja ynnä muita torkkupeittoja? Meillä löytyy näitä monessa värissä eivätkä läheskään kaikki ole aktiivikäytössä. Torkkupeittoja kuitenkin tarvitaan, koska aina silloin tällöin tarvitaan vieraille lisäpeittoja, peitto autoon matkaa varten, lämmikkeitä terassilla istujille jne. Olen aika ankara kaikelle ylimääräiselle tavaralle, mutta nämä eivät siis ole menossa kirpparille.

Kuvassa värit ovat kutakuinkin oikeat, mutta kylmähköt. Muokattu kuva on ikävästi rakeinen, mikä johtuu alkuperäisestä kuvasta. Valo huoneessa ei riittänyt ilman salamaa kuvaamiseen, ja minä laiska en edes viitsinyt jalustaa ottaa, vaan kuvasin käsivaralla.


2. Ota kaksi peittoa, ja taittele niistä toinen napakaksi neliöksi. Taittele sitten toinen peitto suorakulmioksi, laita neliö sen sisään ja taittele suorakulmio sen ympärille. Periaatteissa voisi kai taitella myös kaksi erillistä neliötä, mutta mielestäni tällainen sisäkkäinen rakenne pysyy paremmin kasassa ja tuottaa tasaisemman lopputuloksen.

Tässä kuvassa värit ovat ylimaalliset ja kuva kovin rakeinen. Ilmeisesti tein tästä liian kirkkaan. Värit ovat liian kylmät verrattuna reaalimaailman väreihin.


3. Saat nätin ja napakan neliön muotoisen paketin.

Tämä kuva on kaikinpuolin huono. Vihreä tausta on ihan erivärinen kuin muissa kuvissa eikä myöskään vastaa aitoa. Kuvassa on kuin keltaisenharmaa harso päällä. Kamera olikin vaikea saada tarkentamaan tasaiseen punaiseen pintaan. En tiedä, miten käsittelin tämän kuvan eri tavalla verrattuna kahteen aikaisempaan. Joka tapauksessa harjoitusta vaaditaan vielä, koska tällaisia kuvia ei kehtaa julkaista. (Nyt julkaisen, koska tämä postaus kertoo harjoitusprosessista.)


4. Tunge paketti varovasti tyynyliinan sisään niin että se säilyttää tasaisen neliömäisen muotonsa. Suorista kulmat tyynyliinan sisällä niin että neliö asettuu tyynyliinapussiinsa kauniisti.

Tämä kuva on värien sävyn suhteen tässä sarjassa lähinnä aitoa, mutta tässäkin on kuvassa rakeisuutta, joka tulee alkuperäisen kuvan epätarkkuudesta. En tiedä, miten Lightroomilla pystyy muokkaamaan kuvia tarkemmiksi, tai pystyykö ylipäätään.


5. Ja näin sinulla on uusi sisustustyyny, joka on monikäyttöinen, koska se muuntuu kahdeksi peitoksi käden käänteessä, ja toisaalta niillä peitoilla on kätevä säilytyspaikka eivätkä ne loju rumasti ympäriinsä.

Viimeinen kuva on ihan mukiinmenevä lukuunottamatta sitä, että värit ovat hieman kalseat edelleen, ilmeisesti lämpöä olisi pitänyt lisätä. Toisaalta alkuperäinen kuvakin oli tarkennukseltaan parempi kuin sarjan aiemmat.


Siinäpä oli tyynypeittovinkkini - ja kuvankäsittelyosaamisen osalta on pakko todeta, että ehkä kannattaa sitten seuraavaksi todellakin lukea niitä ohjeita, mielellään mennä johonkin koulutukseenkin. En toistaiseksi löytänyt Lightroomista sellaisia toiminnallisuuksia kuin kuvan rotaatio tai perspektiivin muokkaaminen. Ja eikö ohjelmassa ole undo-painiketta!?!

8 kommenttia:

  1. Hyvä vinkki! Menee heti käyttöön! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vaan, ihan itsekin hämmästyin, että miksen ole tätä ennen tajunnut :-)

      Poista
  2. Mietiskelin tässä, että sinäkin jos kanavoisit kaiken negatiivisen energian vaikkapa liikuntaan, voisit olla ehkä onnellisempi ihminen. Haukut monia suomalaisia blogeja "väärästä tyylistä" (silti selvästikin luet kyseisiä blogeja ja itselläsi on kotona samoja tuotteita), ja mariset kuinka urheilu on inhottavaa ja urheiluvaatteet ällöttäviä jne. Tykkäät listata asioita joista et pidä ja jotka ovat mielestäsi pielessä. Mitä jos kiinnittäisit huomiosi positiivisiin asioihin ja myöntäisit että itsekin pidät joistakin samoista tavaroista kuin muutkin bloggaajat ja että muilla bloggaajilla saattaa olla hyvä maku, vaikka se olisi erilainen kuin omasi? Kaikki eivät halua elää samanlaisessa runsaudessa kuin sinä, mutta harvapa suosituimmista ja fiksuimmista bloggaajista kirjoittaa siitä marinaa blogiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö sinusta tunnu hassulta kommentoida minun negatiivisia energioitani noin negatiivista energiaa sisältävällä kommentilla?

      Olet kuitenkin asian ytimessä, tämän ei ole koskaan ollut tarkoituskaan olla mikään naminamipositiivinen blogi, vaan mielipiteitä ja kriittistä asennetta sisältävä blogi.

      "Väärästä" tyylistä en ole kyllä kritisoinut yhtään blogia, kannattaa ehkä lukea se kirjoitukseni uudelleen. Taisit lukea rivien väleihin jotain, mitä siellä ei ole. Kirjoitin muistaakseni siitä, että siinä jossain blogikilpailussa oli niin samantyylisiä blogeja ja siitä, että olisi ihanaa löytää hieman erilaisesta sisustustyylistä kertovia blogeja.

      Kiitos liikuntavinkistä. Aion kuitenkin jatkaa "negatiivisen energiani" purkamista kirjoittamalla. Jos ahdistut mielipiteistä ja kritiikistä ja huonojen päivien kuvauksista, ei täällä ehkä sitten kannatakaan käydä.

      Poista
  3. Oho, kävin täällä vielä tutkimassa näitä taitteluvinkkejä ja tännehän oli negatiivista palautetta ryöpytetty! Itse vasta löysin blogisi, enkä kyllä saanut sellaista kuvaa, että olisit hyvin negatiivinen vaikka luin oikein urakalla noita vanhojakin postauksia. Päinvastoin, positiivista meininkiä mielestäni! No, kaikkia ei voi miellyttää, näinhän se menee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, näin se menee. Blogia kirjoittaessa pakosti asettaa itsensä alttiiksi myös henkilökohtaisuuksiin menevälle kommentoinnille, joka tietystikään ei tunnu mukavalta. Sen sijaan mielipiteiden vaihto ja keskustelu - vaikka kiivaskin - on tervetullutta.

      Poista
  4. Hauskasti rytmitetty postaus! Tosin kesti hetken, ennen kun tajusin jutun juonen ;). Hyvä vinkki peittojen suhteen...meillä niitä kerääntyy myös, mä olen iskenyt niitä muutamiin koreihin lattialla. Lightroomia en ole kokeillut, mutta Photoshopia olen käyttänyt jo reilun vuosikymmenen. Harjoittelemalla oppii :). Alku uusien ohjelmien kanssa on kyllä yhtä tuskaa..ja sitten kun on oppinut peruskäytön, ei jaksaisi mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle, ja opetella vielä vähän lisää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä niin totta, että sitä jämähtää tekemään niitä juttuja jotka jo osaa. Minulla on aika säälittävät kuvankäsittelytaidot, joten kovasti yritän tsempata itseäni opettelemaan uutta. Aluksi käytin netistä ilmaiseksi löytyvää PicMonkeya, nykyään Gimpiä ja nyt sitten harkitsen tuon Lightroomin hankkimista. Lightroom vaikuttaa kyllä tosi kivalta, en vaan vielä löydä sieltä kaikkia toimintoja. Onneksi kävi ilmi, että yksi läheinen kollegani harrastaa valokuvausta ja on hyvä käyttämään Lightroomia. Aion siis häpeämättömästi käyttää häntä hyväkseni tästä eteenpäin :-)

      Poista

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!