lauantai 1. maaliskuuta 2014

Ziljoona huopapalloa

Hurahdin noin vuosi sitten huovuttamiseen, josta sittemmin ei ole loppua tullut. Huovuttaminen on ihastuttavan rentoa puuhaa, ja villa on materiaalina kuin taivaasta meille lähetetty.

Minun huovuttamishommani on varmaan monen mielestä täysin mielikuvituksetonta puuhaa. Huovutan nimittäin vain ja ainoastaan palloja, ja tavoitteeni on tuottaa hyvänkokoinen matto huopapalloista. Hayn huopapallomatot ovat varmaan monelle tuttuja, ja niistä idean muistaakseni alunperin sainkin. En kuitenkaan halunnut ostaa Hayn mattoa, koska siinä pallot olivat minusta liian suuria enkä pitänyt mattojen värityksestä. Sittemmin on kuitenkin käynyt niin, että minun palloni eivät kooltaan juurikaan poikkea Hayn versioimista palloista, ja olen myös nähnyt Hayn mattoja ihan kivanvärisinä. Ja se ihan perimmäinen syy on, että huovuttaminen vaan on niin ihanaa, että kehitin heti itselleni tällaisen ikuisuusprojektin, jotta en ikinä joutuisi olemaan ilman huovutusprojektia.

Joka tapauksessa omatekemä matto on niin kovin rakas ajatus minulle nykyään, että siitä en luovu. Sitäpaitsi on maailman rentouttavinta raskaan työpäivän jälkeen käpertyä sohvalle, ottaa pala villaa hyppysiin, ja alkaa tikuttaa palloa.


Maton värit ovat valkoinen, limenvihreä, erittäin vaalea lila, luumu ja sitä hieman vaaleampi violetti. Tehosteena on vielä pinkki pallo siellä sun täällä, mutta pinkit pallot ovat vain kuin kirsikoita jäätelöannoksen päällä eli niitä tulee hyvin vähän.

Matossa on tällä hetkellä noin 300 palloa, ja se on kooltaan noin 50 cm x 30 cm. Jos ja kun matto aikanaan valmistuu, siinä tulee olemaan muutama tuhat palloa.


Pallon teen sillä tavalla, että ensin neulahuovutuksella huovutan pallon muotoonsa, jolloin pallo on oikeastaan jo melko valmis. Sitten märkähuovuttamalla viimeistelen niin että saan palloon sileän pinnan ja villa huopuu lopullisesti napakaksi.

Märkähuovutuksenkin teen käsin. Tiedän kyllä, että neulahuovutetut pallot voisi viimeistellä pesukoneessa, mutta olen vain niin jääräpäinen, että haluan tehdä tuonkin vaiheen omine näppeineni. Sitäpaitsi koko talo tuoksuu ihanalta aina märkähuovutussession jälkeen, kun Mäntysuovan tuoksu leviää kaikkialle!

10 kommenttia:

 1. Tuosta tulee tosi hieno! Mahtavaa, että päätit alkaa tekemään mattoa itse. Olen kanssa ihaillut sitä Hayn mattoa ja joskus kävi itsellänikin mielessä huovutus, kun näin torilla tuollaisia huopapalloja myynnissä aika kalliilla ja mietin, että noitahan pyörittelis itsekin. Mutta en oo sitten pyöritellyt. :)
  Oi onnea, kun mattosi on valmis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on siitä kätevä käsityö, että eihän sitä tarvitse heti päättää (kuten minä hullu :-)) että teen maton - ensin voi tehdä vaikka pienen pannunalusen, sitten vähän isomman, sitten vaikka seinäkoristeen, sitten kynnysmaton jne. Aloitus laajenee pallo pallolta. Joka tapauksessa tämä on niin rentouttavaa hommaa, etten enää pysty kuvittelemaan elämää ilman huopapallohommia :-)

   Poista
 2. Hei! Kerrotko miten saat pallot yhdistettyä toisiinsa. Minulla iso kasa valmiiksi huovutettuja palloja mutta en ole löytänyt oikeaa tekniikkaa miten saisin helpoiten pallot yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut viipyneestä vastauksesta, saapa nähdä oletko enää lukemassa. Mulla on ihan itse kehitetty tekniikka pallojen yhdistämiseen, ei varmastikaan mikään oikeaoppinen. Käytän pitkää, kapeaa, teräväkärkistä neulaa, parsinneula ei mielestäni sovellu, vaan neulansilmän pitää olla kapeampi. Neulan pitää olla pitkä, jotta siitä saa napakan otteen, vaikka sen vie kahden pallon läpi yhdellä vedolla. Lankana käytän karhulankaa, koska maton on tarkoitus olla kestävä. Tavallinen ompelulanka napsahtaa poikki.

   Yhdistän palloja rivinä sillä tavalla lomittain, että edellisen rivin kahden pallon väliin tulee yksi pallo. Ensimmäisen yrityksen tein ympyränä, siis säteittäin palloja lisäten, mutta sillä tavalla lopputulos ei ollut symmetrinen tai edes tasapainoisen näköinen. Purin sen tekeleen ja aloitin alusta.

   En muista miten tein ensimmäiset rivit, ehkä järkevintä on yhdistää eka rivi ikäänkuin palloketjuna. Seuraava rivi aloitetaan sitten pallo kerrallaan ensimmäisen päälle niin että neulaa ja lankaa viedään läpi pallosta niin monta kertaa, että se kiinnittyy kaikkiin vieressä oleviin. Toisin sanoen mikään pallonosa ei ole "irti" vaan muodostuu tanakkaa kudosta.

   Kun on tehnyt yhdistelyä jonkun aikaa, muodostuu pikkuhiljaa oma järjestelmä. Sinällään ei ole mitään väliä, jos järjestelmä menee sekaisin, koska langathan kulkevat pallojen sisällä eivätkä juurikaan ole näkyvissä vaikka jonkun pallon sisällä langat risteilisivät miten epäloogisesti hyvänsä.

   Yksi tärkeä juttu: pidä työ aina samoin päin niin että solmut ja näkyvät langanulos- ja sisäänmenokohdat ovat aina samalla puolella työtä. Nurja puoli näyttää tässäkin hommassa epäsiistimmältä kuin oikea.

   Poista
  2. Minulle tästä oli hyötyä, jos ei kysyjälle. Kiitos :)
   Ja eiku hommiin!

   Poista
  3. No hei mainiota, että oli hyötyä. Itse kun tuon luin nyt uudestaan niin ajattelin, ettei siitä kyllä saa mitään tolkkua...

   Poista
 3. Moi! Löysin sinun blogisi kun etsin ohjeita huopapallomattoon. Jokohan sinun mattosi on valmis..? Mistä ostat värkit huopapalloihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih! Taas on jäänyt vastaamatta! Ei ole matto vielä valmis, tämä taitaa olla ikuisuusprojekti. Olen tehnyt tsiljoona muuta juttua tässä välillä.

   Villat olen tilannut Kehräämö Mustasta Lampaasta:
   http://www.kehraamomustalammas.fi

   Huovutus- ja ompeluneulat yms. olen ostanut mistä vain käsityötarvikekaupasta mistä tällaisia saa tai ehkä tilannut netistäkin, en muista, mutta nämä ovat ihan standardikamaa.

   Yksi juttu mistä tykkään tosi paljon on sellainen puinen kaksiosainen juttu, johon huovutusneulan kädessä pidettävän pään saa ujutettua. Siitä siis pidetään kiinni kun huovutetaan, se on paljon mukavampi kädessä kuin pelkkä rautaneula. Mikä lie on sen jutun nimi? Huovutusneulanpidin?

   Poista
 4. Moikka!
  Kuinka monta palloa saat yhdestä huovutusvillan kilosta?

  VastaaPoista
 5. Kilo on ihan valtava määrä villaa, siitä tulee tuhansia palloja.

  VastaaPoista

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!