perjantai 8. elokuuta 2014

Pakollinen asuntomessupostaus 2014

Jokainen kunnon sisustusbloggari käy tietenkin asuntomessuilla - niin minäkin. Täytyy tunnustaa, että moni vuosi on jäänyt väliin, koska asuntomessujen sijainti ei ole sattunut sopivasti meidän reiteille tai vain yksinkertaisesti tuntui puisevalta käydä katselemassa taloja, kun oma rakennusprojekti oli valmistunut jo aikaa sitten.

Kyllä asuntomessuilta aina jotain jää käteen. Osa annista on ideoita, joita voisi soveltaa omaankin kotiin, osa on vain oivalluksia siitä, miten asioita voi tehdä tai mikä näyttää kauniilta tai mikä on muodissa. 

En ole niitä asuntomessukävijöitä, jotka kulkevat arvostellen kohteesta kohteeseen, vaan otan asian esteettisen nautinnon kannalta. Makuja on monia, ja on mielestäni ihan epäreilua arvostella yhden perheen valintoja omista lähtökohdista käsin. Mitä iloa on messuilla käymisestä, jos reitin kulkee otsa rypyssä ja ivallinen hymy naamalla?

Niin kuin mieheni sen sanoi minulle kuiskaten: "Mä en haluu kulkee noiden kahden naisen perässä, kun ne valittaa joka asiasta". Kyseiset rouvat kritisoivat vieläpä äänekkäästi juuri sitä taloa, jonka oli suunnitellut meidänkin talon piirtänyt arkkitehti - joten otin asian melkein henkilökohtaisesti.

Minun lähtökohdistani käsin panin messuilla merkille muun muassa seuraavia asioita:

Terassit vaan jatkavat kasvamistaan ja lisääntymistään. Joissain kohteissa terassi tuntui peittävän yli puolet pihasta - no eipä tarvitse ajella nurmikkoa, jee! Helppohoitoisesta puukomposiitista rakennetut patiot kera oleskelupergoloiden, paljujen ja ulkoporeammeiden kertovat kyllä siitä, että Suomen kesästä (ja talvestakin) otetaan kaikki ilo irti myös omalla pihalla. Itsellekin tuli taas valtava himo ei pelkästään vaihtaa puukomposiittiin, vaan myös laajentaa etupihan terassia ja laittaa sinne ulkoporeamme. One of these days...
Autotallin voi ihan hyvin rakentaa myös talon eteen. Olemme paljon pohtineet meidän pihan mahdollisuuksia autotallin suhteen. Meillä on nyt hyvin kapea autokatos ja pieni, kylmä varasto. Haluaisimme autotallin, huoltokatoksen ja huomattavasti isomman lämmitetyn varaston. Asuntomessuilla moneen autotalliin ajetaan ikään kuin pihan poikki viistosti, ja oleskelupihasta jää osa autotallin taakse, siis kadultapäin katsottuna. Ja näyttää ihan pätevältä ratkaisulta. Ehkäpä mekin uhraamme isomman nurmikenttämme ja rakennamme siihen tallin.

Alla olevassa kuvassa autotalli ei ole varsinaisesti talon edessä, mutta siihen ajetaan "viistosti", ei suoraan tieltä, ja se on linjassa pensasaidan kanssa, piha jää sen taakse.Yhä enemmän on moderneja koteja, perinnetaloja yhä vähemmän. Toisaalta modernimman arkkitehtuurin suhteen ei ollut suuria yllätyksiä. Ainoana uutena juttuna pidän U-muotoisen talon tulemista, siis sellaista arkkitehtuuria, jossa talon keskelle muodostuu atrium-piha. Minusta ne atrium-pihat ovat aivan ihania laittoipa siihen U:n keskelle sitten istutuksia tai oleskelupaikan tai uima-altaan. Kaikkein perinteikkäimmät talot me jätimme miehen kanssa käymättä - kun arkkitehtuuri ei nappaa, ei jotenkin osaa suhtautua sisätiloihinkaan vakavasti.
Seinä on pinta, jonka voi täyttää jollain jännittävällä. Olen tiedostanut tämän aikaisemminkin, erityisesti miettiessäni meidän ruokailutilan ja olohuoneen yhdistävää seinäpintaa, mutta nyt se iski tajuntaan napakammin: seinille voi tehdä kaikkea kivaa. Voi maalata itse kuvioita tai liimailla perhosia, voi laittaa kivipinnan tai jonkun huiman kuviotapetin. Joku hurja seinä on ihan pakko päästä toteuttamaan kotona.
Oli kiva käydä messuilla, vaikka sainkin mielettömät rakot varpaisiin kävelemisestä. Luulin, että tällä kertaa minulla olisi ollut hyvä kenkävalinta, mutta ehkä siinä helteessä rakot olisivat tulleet mistä kengistä vain. Kaikkia taloja emme jaksaneet emmekä olisi ennen sulkemisaikaa ehtineetkään käydä. Ensi kerralla pitää varustautua paremmin...

2 kommenttia:

  1. Hyvä katsaus ja samansuuntaisia pohdintoja minullakin! Aina sieltä jotain mukaan tarttuu; konkreettisin juttu saattoi olla lasyenhuoneen juliste :) ja pari valaisinta jäi kummittelemaan mieleen... Ja ehdottomasti kierros on tehtävä hymyssä suin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävästi jokin pienikin asia saattaa olla se, mikä pitkänkin ajan päästä palautuu mieleen olennaisimpana antina messuista, tai jopa niin, että mitään muuta ei muistakaan :-)

      Poista

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!