maanantai 29. syyskuuta 2014

Sadonkorjuu suoritettu

Olen joutunut myöntämään, että tämä kesä ei mene viljelijämeriittilistallani kärkeen. Olin ensinnäkin laiska ja toisekseen taitamaton tai epäonninen. Mielelläni ajattelisin, että joku katsoi viljelyksiäni pahalla silmällä tai kylmä alkukesä tuhosi hyvät lähtökohdat. Mutta jos jättää taimensa huonolle kastelulle ja tulee katkoneeksi tomaatintaimien varret kun ei tue niitä, täytyy katsoa totuutta silmiin ja tunnustaa mokanneensa.

Näissä kuvissakin näkyy, miten tomaattikasvieni lehdet kielivät huonosta voinnista. Mutta onhan sentään muutama ilonaihekin, pullukka hedelmä kasvamassa. Nämä kuvat ovat noin kuukauden takaa eli elokuun lopulta.Yrttien kanssa pärjäilen yleensä mukavasti, niin tänäkin vuonna. Näissä niinikään elokuun lopulta olevissa kuvissa näkyy yrtti-istutukseni. Tuolloin basilikat olivat vielä voimissaan. Basilika on niin kylmänarka, että sen tappaa ensimmäinen kylmä yö. Lisäksi yrttilaatikossa oli minttua, rosmariinia ja persiljaa.Ja ne perunat! Siinä minun suuri suuri ilonaiheeni tänä kesänä! 

Nostin tänään loputkin perunat sekä laatikko- että säkkiviljelmistäni. Laatikossa ulkosalla sato oli paljon parempi. Onkohan niin, että peruna vaan viihtyy paremmin aukealla maalla vai olivatko todellakin kasvuolosuhteet säkissä terassilla niin paljon huonommat? Ja millä tavalla huonommat? Ehkä multatilaa oli vähemmän ja kastelu heikompaa - kun emäntä ei muistanut olla kannunvarressa jatkuvasti... Ulkosalla sentään saivat sadevettä, no, ainakin loppukesästä vähän enemmän.


Yhteensä pari reiluhkoa kulhollista perunoita sain kylvöistäni. Osa perunoista oli onttoja sisältä. En ole koskaan ennen nähnyt sellaisia perunoita.


Tomaatteja tuli kaikkinensa vain muutama, ei ehkä kymmentäkään. Loput ovat nyt sisällä jääkaapissa kypsymässä. Saattaa käydä niinkin, että unohdan syödä nämäkin vähät. Ei olisi ensimmäinen kerta.


Tänään yrttilaatikossa näyttää jo erilaiselta, syksy kylmenee hetki hetkeltä. Kuten sanottua, basilikat ehti halla jo tappaa, sen sijaan rosmariini ja persilja porskuttavat edelleen.


Puutarhassa riittää vielä siivottavaa ennen talvea. Olen tyytyväinen kun sadonkorjuu on nyt tehty, ja loput hommat ovat todellakin pelkästään siivoushommia, kesäkukkaistutusten korjaamista pois, perennojen kuolleiden osien leikkailua, puutarhajätteiden kierrätystä.

Se, mitä en ehdi tai saa aikaiseksi ennen lumen tuloa, jää kevääseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!