perjantai 12. syyskuuta 2014

Taidetta kotiin: Tero Laaksonen

Tajusin, etten ole blogissa kirjoittanut vielä ollenkaan suhteestani taiteeseen ja taiteen merkityksestä kodin sisustuksessa. Olen nimittäin erittäin kiinnostunut tuomaan kotiini taidetta ja luomaan sen avulla erilaisia tunnelmia huoneisiin.

Seuraan puolella silmällä gallerioiden tarjontaa, mutta innostun hyvin harvoin mistään siinä määrin, että olisin valmis sijoittamaan. Taidekeskus Salmela Mäntyharjussa on kesän vakiokohteeni, ja sieltä olen toistaiseksi ainoat kaksi taidehankintaani tehnytkin.

Salmela ei koskaan petä, ei tänäkään kesänä. Parasta antia olivat tänä vuonna Salmelan päärakennuksen ensimmäiseen huoneeseen ripustetut Tero Laaksosen (s. 1953) työt.Pidän öljy- ja akryylimaalauksista, vähemmän akvarelleista tai taidegrafiikasta. Öljyväritöissä on värien kontrasti usein suurempi, ja minähän olen tiettävästi vahvojen värien suosija. Laaksosen töissä on erittäin hienostunut värimaailma, ja näistä tauluista on helppo tykätä.

Jos ajattelee taidetta sisustuksellisena elementtinä, näitä töitä on helppo tuoda osaksi kodin sisustusta. Taide voi kodissa toki olla myös huutomerkin asemassa, ja liiallinen värisointu näyttää tylsältä, mutta silti ajattelen, että taideteoksen on edes jollain tavalla solahdettava ympäristöönsä.


Laaksosen töissä toistuu antiikin Kreikan ja Rooman kuvasto, esimerkiksi maljamuoto löytyy töistä uudelleen ja uudelleen. Se onkin todella kaunis. Pidän myös noista kulmikkaista sinisistä viivoista - niistä tulee välittömästi mieleen antiikin ajan olympialaiset, saviruukkujen koristelut ja mosaiikit. Kirkkaan taivaansinisen ja "ihonvärin" yhdistelmä toimii loistavasti, se on niin kaunis, että selkärangassa tuntuu.

Sain selville, että Laaksosen aiemmat työt ovat olleet hyvin Kiina-henkisiä, posliinilautasten muotoja ja koristeluja, silkkiviuhkoja ja sen sellaista. Nyt lähimenneisyydessä mies on oleillut ilmeisesti enemmän Ateenan seutuvilla.

Teosten nimetkin ovat sellaisia kuin Panthera & Bugatti tai Justicia tai La Sala di Rossa.


Laaksosen öljyvärityöt ovat hinnaltaan kohtuullisia sillä tavalla, että ihan tavallisiin yksityiskoteihinkin sellaisen voi hankkia. Pienimmät työt (ehkä noin 20 x 30 cm) maksavat vähän yli tuhat euroa, suurimmat jo toki yli 10 000 €. Harvaan kotiin mahtuu montaa todella suurta teosta, ja siksi ajattelen, että jos todella haluaa, voi tuon kymppitonnin kerran elämässään säästää ja sijoittaa taiteeseen.

Laaksonen on tuottanut myös grafiikkaa, hyvä valikoima on myynnissä esimerkiksi Helsingissä Galleria Brondassa. Brondan Laaksonen-kokoelman löydät täältä. Grafiikan vedokset ovat luonnollisesti huomattavasti edullisempia (keskimäärin 700€), mutta vastaavasti värit ovat laimeampia. Jos minä investoisin Laaksoseen, ostaisin kyllä öljyvärityön.


(Kuva lainattu luvalla Galleria Brondan sivuilta.)

Nyt jäi kyllä vaivaamaan kysymys, miten hyvin Laaksonen myi Taidekeskus Salmelassa. Menivätköhän esimerkiksi nuo sinisävyiset neliönmuotoiset taulut kaikki kaupaksi. Minä kyllä ehdin tykästyä niihin aivan todella.

PS. Brondaa kannattaa seurata. Esimerkiksi joulukuussa avautuu ennakkotiedon mukaan lempitaiteilijani Riikka Soinisen näyttely! Ja muutkin tämän syksyn näyttelyt vaikuttivat lupaavilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!