maanantai 19. toukokuuta 2014

Tomaatit kohta jo ulkoruokintaan

Kovasti on ollut tänään lämmin päivä, vaikka ei tällainen tietokoneen äärellä työpäivänsä viettävä henkilö säistä paljon mitään tiedäkään. Illansuussa sentään vietimme hetken ulkona, kun kaupunkireissulla pysähdyttiin lapsen kanssa jäätelökioskille.

Nyt sitä sitten toivoo, että voisi olla varma säiden pysyvän tällaisina tai siitä, että lämpötila ei ainakaan nollan alle enää laskisi. Täällä Oulun korkeudella kesäkukkien istuttamisen ja arimpien kasvien ulkokasvatukseen siirtämisen varmuusrajana on totuttu pitämään kesäkuun 10. päivää.

Nämä rehut olisi mukava jo istuttaa lasiterassille, jossa näinä päivinä ovat vallinneet sangen trooppiset olosuhteet.


Tomaattikasvista sanotaan, että sen kasvu tyrehtyy alle 15 asteessa, joten ulos vietäessä olisi hyvä, että lämpötila pysyttelisi ainakin suurimman osan vuorokautta yli 15 asteen, vaikka yön aikana kävisikin alempana. Jos ulkona ei ole lämmintä, ei kasvia ole mitään järkeä viedä ulos vaikka kuinka istutushimotus olisi päällä.


Tomaatti ei ole yhtä arka kuin vaikkapa basilika mutta ei myöskään yhtä kestävä kuin vaikkapa kaali. Luullakseni kuitenkin istutan nämä säkkeihin lasitetulle terassille ihan lähipäivinä. Pitää sitten suojata harsoilla, jos säätiedotus ennustaa hallaa, ja hätätilanteessa laitetaan öljylämmitin puhisemaan.

Tänä kesänä tomaatintaimeni eivät ole itse kasvatettuja vaan Yrjänäisen puutarhalta Oulun Hintasta hankittuja. Lajikkeissa oli sekä tuttuja että tuntemattomia:

Diamantino: Runkotomaatti, joka käsittääkseni tekee normaalikokoisia hedelmiä.
Yellow Pear: Keltaisia, päärynänmuotoisia hedelmiä, mutta kokoluokkaa en tiedä.
Money Maker: Tätä minulla oli viime vuonna, mutta satoisuutta en muista, normaalikokoiset punaiset hedelmät, ihan perusrunkotomsku.

Ihanaa, että ihan tuolta meidän lähipuutarhalta saa näinkin monipuolisesti taimia. Nämä eivät edes olleet ainoat lajikkeet, oli myös pensastomaatteja ja jokin vähäsatoinen lajike, joka kuulema on melkein vain koristekasvi, josta pari tomaattia saa. Minulle pitää olla runkotomaatteja, joilla saa terassille kunnon viidakon!

2 kommenttia:

 1. Meilläkin on suunnitelmissa laittaa parvekkeelle tomaatteja. Siellä on jo mm. mansikoita ja pensasmustikoita ja lasituksen ansiosta ovat hyvin pärjäilleet. Aiemmin keväällä meillä oli harso mansikoiden suojana, mutta nyt sitä ei ole enää käyetty.

  Blogissani on sinulle haaste: http://kodikkaastineliossa.blogspot.fi/2014/05/ensimmainen-blogihaaste-11.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia - sekä kommentista että haasteesta. Tämä taitaa olla ensimmäinen haasteeni, onpa mukavaa. Minähän suorastaan rakastan kyselyjä :-)

   Mansikat ja mustikat pärjäävät varmasti, nehän talvehtivat ihan ulkonakin, en tosin kaikista amppelimansikkalajikkeista tiedä. Itse istutin kasvimaalle viimekesäiset amppelimansikkani ja nyt odotan jännityksellä miten ovat talvesta selvinneet.

   Poista

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!