lauantai 4. lokakuuta 2014

Haaste: Siivoa maustelaatikko

Arkijärki-blogin Jenni siivosi maustehyllyään ja haastoi muutkin mukaan samaan hommaan. Olin juuri ajatellut, että meidän maustelaatikko kaipaisi siivousta ja järkeistämistä, joten tartuin haasteeseen - hyvä sysäys saada tämä asia hoidetuksi.

Meillä mausteita säilytetään oikeastaan kahdessa paikassa: hellan alapuolella olevassa laatikossa sekä kutakuinkin sitä vastapäätä olevan apteekkarinkaapin alahyllyllä. Tuo kaapin alahylly sisältää kyllä kaikenlaista muutakin. Päätin, että ensisijaisesti paneudun hellanaluslaatikkoon.

Se näytti ennen siivousta tältä.Tyhjensin laatikon ensin kokonaan, ja loin jo siinä vaiheessa ensisilmäyksen purnukoihin, joita laatikon sisältä tuli esiin. Sitten imuroin ja pyyhin laatikon puhtaaksi.

Sitten alkoi mielenkiintoisin osuus eli lajittelu. Toivoin, että löytäisin mahdollisimman monta tuplapakkausta, jotka voisin yhdistää yhdeksi tai muuta sellaista, mistä pääsisin ehkä kokonaan eroon.

Ikäväkseni näin ei käynyt. Löysin kanelia ja chili-mausteseosta kumpaakin kahdessa purkissa, ja näistä yhdistin yhden kanelipurkin ja yhden chilipurkin. Samalla vapautui purkkeja ja laitoin yhteen Provencen yrtit, jotka olivat laatikossa pussukassa. En yhtään tykkää käyttää mausteita pusseista, vaan pidän pusseja siellä apteekkarinkaapin alahyllyllä täyttöpakkauksina.

Myös paprikajauhetta oli kahdessa paketissa, joista toinen pussukka, mutta miehen mukaan ne olivat "eri paprikaa", joten en saanut yhdistää niitä.

Pasta basilico -mausteseos, jota laitan melkein jokaikiseen ruokaan, oli loppumassa, ja näin ollen sitäkin löytyi kaksi purkkia (siis se melkein tyhjä, ja uusi avaamaton). Tyhjensin jämät tyhjenevästä purkista uuteen ja taas oli yksi purkki vähemmän laatikossa.

Siirsin laatikkoon kuulumattomat tavarat muualle. Niitäkään ei kyllä ollut montaa. Hammastikkujen ja cocktail-tikkujen paikaksi on myös vakiintunut maustelaatikko - tätä järjestystä ei pidä emännän muuttaman.

Lopuksi järjestelin purkit takaisin laatikkoon, ja tällä kertaa niin, että eturivissä ovat käytetyimmät, kakkosrivissä yrtit, pippurilaadut lähellä toisiaan, leivontaan käytettävät takarivissä.


Muutamat purnukat eivät suosiolla mahtuneet.


Näistä Nomun naudanlihamausteen otin pöydälle esille, jospa se siitä tulisi käytetyksi. Harissan ja karpaloilla maustetun suolan siirsin apteekkarinkaappiin, koska näitä tarvitsee niin harvoin, että turhaan ovat maustelaatikossa tilaa viemässä.

Edelleen ihmettelen, miten meillä voi olla kuutta eri laatua pippuria maustelaatikossa, kun suurimmassa osassa tapauksista käytämme pelkästään mustapippuria myllystä?!?

4 kommenttia:

 1. Mulle täysi maustekaappi on jostain syystä aina ollut symboli itenäisyydelle ja aikuisuudelle ja omalle elämälle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän mausteet voisi hyvin nähdä jonkunlaisena pysyvyyden ilmauksena, yksi maustepurkki kestää pitkään ja väliaikaisissa asumuksissa sitä pyrkii minimoimaan mausteiden määrän. Mausteiden määrä kertoo myös ruuanlaitosta, siitä miten siihen panostetaan ja miten usein ruokaa laittaa - hyvinkin siis yksi mittari aikuisuudelle.

   Tässä tapauksessa LIIAN täysi maustelaatikko kertoi vain siitä, että emännällä ei ole oikein siivous- ja järjestelyprosessi olleet hallussa :-)

   Poista
 2. Onneksi olkoon onnistuneesta projektista! Minä luulin että meidän maustekaappi on täynnä, mutta siellä olikin vain liikaa tuplia. Invntaarion jälkeen on päinvastoin pitänyt täydentää, tosin onnistuin jo ostamaan kanelia kahteen kertaan... Ei ole helppoa :) Toisaalta maustejämien kuluttaminen pois tuntuu vielä työläämmältä kuin kosmetiikkajämien.

  Mutta sulla on hyvä ja kätsä systeemi, kun mausteet on heti hellan ulottuvilla laatikossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni!

   Kaneli on selkeästi jotenkin ongelmallinen mauste :-) Meillä sitä oli kahdessa purkissa, mikä oli minulle yllätys, ja enpä ihmettelisi, jos sitä löytyisi sieltä kaapin alahyllyltä vielä täyttöpussi...

   Niin ja juu, tykkään kyllä tuosta hellanaluslaatikosta, se on kätevä paikka mausteille.

   Poista

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!