maanantai 17. helmikuuta 2014

Loft-tyyliä oululaisella pellolla

Meidän lähellä on myynnissä talo, joka naapurustomme rouvien kesken on herättänyt paljon puhetta. Yhden rouvan mielestä kohde on aivan super-ihqu kun taas muutama muu ei tykkää ollenkaan, ja lopuilla on mielipiteitä siitä välistä.

Itse lukeudun siihen "siitä välistä" -porukkaan.

Talo näyttää ulkoapäin keskeneräiseltä, ilmeisesti onkin eikä vain näytä. Piha on myös laittamatta. Tämä voi olla hyväkin - jos olisin taloa ostamassa, tykkäisin mieluummin laittamattomasta pihasta kuin "valmiista" pihasta, joka ei olisi oman makuni mukainen.


Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä tilaa, jonka yksi seinä muodostuu ikkunoista. Tämä tila näyttääkin olevan talon arkkitehtooninen valttikortti. Rakennustapaa tuntematta on vaikea sanoa, miten lasiseinä toimii käytännössä. Itseäni arveluttaisi energiankulutus, pysyykö tila lämpimänä talvella ja millä hiilijalanjäljellä. Ehkä nykytekniikalla isot ikkunapinta-alat eivät ole enää ongelma.

Keittiössä näyttäisi saareke olevan viimeistelemätöntä tai viimeistelemättömän näköiseksi jätettyä betonielementtiä, ehkä itse valettua. Pitkästä tiskipöydästä tykkään. Harmittavan vähän näkee nykyään tiskipöytiä, vaikka rosteripinnalla saa siistiä, vähän teollisen kiiltävää tunnelmaa aikaiseksi.


Ruskeista tiiliseinistä en tykkää. Vaikutelma on liian 70-lukulainen tämän talon tyyliin nähden. Miksi tiili ei ole punaista? Sopisi paljon paremmin. Silti tiiliseinän esiinjättäminen on hyvä idea, ja toimii tässä talossa hyvin.
Alla olevassa kuvassa talon loft-tyyli näkyy leimallisimmin. Sähköjohdot on ainakin tällä kohtaa vedetty pinnassa kunnon teollisuushallimalliin, ja portaiden ja ylätasanteen kaiteet näyttävät ihan tavalliselta verkkoaidalta.

Pidän loft-tyylistä, mutta pidän siitä silloin kun sitä löytyy aidosta ympäristöstä eli vanhojen teollisuus- tai kaupparakennusten ullakkohuoneista. Tässä talossa on ikävästi feikatun maku. Tyylin olisi voinut toteuttaa hienovaraisemmin.


Kylpyhuone on vaikuttavan iso. Betonipintaa on taas paljon - ehkä liiankin paljon? Vaihtelevuutta tulisi, jos osa pinnasta olisi jotain muuta, vaikkapa lasia, jos perinteinen kaakelipinta ei iske.Oma mielipiteeni on, että talo on vaikuttava, ja pystyisin kyllä kuvittelemaan asuvani siellä, vaikka kaikki ratkaisut eivät minua miellytäkään. Epäilyspuolelle jää ratkaisujen toimivuus (esimerkiksi lämmitys, huokoiset betonipinnat) sekä ajattomuus (tyyli saattaa näyttää huippumuodikkaalta nyt, mutta parin vuoden päästä ehkä jo auttamattoman vanhanaikaiselta).

Onnea perheelle myyntiin - kyllä tästä joku saa itselleen hienon kodin!

Kuvat: Etuovi.

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen kiinnittänyt taloon huomiota Etuovessa ja mieleen on tullut hyvin samanlaisia aatoksia kuin sinulla. Kokonaan betoninen kylppäri näyttää minun makuuni aika ankealta ja tiiliseinät maalaisin itse varmaan valkeiksi. Lautalattiat ovat ihanat ja iloisesta sisustuksesta tykkään,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo lattiat ovat todellakin sympaattiset! Tiiliseinätkin on tavallaan ihan kivat, mutta jotenkin tuo ruskea väri on liian...jotain... rautakauppamaista. Punainen tiili näyttäisi kotoisammalta.

      Poista

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!