lauantai 21. kesäkuuta 2014

Kesäkuun alun kukkijat

Juhannusyön kunniaksi kukkia! Puutarhassa lopettelevat kukintaansa kesäkuun alun kukkijat. Tunnen niitä kohtaan suurta sympatiaa: kesäkuun alussa kukkivat kaikkein sitkeimmät sissit, jotka tänä kesänä (niin kuin monena muunakin) ottavat niskaansa lumikuuroja ja yöpakkasia - ja silti reippaana jatkavat kukintaansa.

Kullero on ihana alkukesän kultapallo, jonka paikka meidän pihassa on suoraan etuoven edessä. Saan ihailla sen pitkien honteloiden kukkavarsien päässä huojuvia pallukoita keittiönikkunasta aamupalaleipiä voidellessa, ne ilahduttavat kun keitän iltapäiväteetä, ja illalla ennen kuin suljen kaihtimen, näen niiden rauhallisen nuokuttelun.Lumipalloheisi asuu pihassamme vasta toista kevättä, ja ilahdun niin sen hauskoista "lumipalloista", jotka ovat pienempiä kuin täyskasvuisella heidellä, mutta sitäkin söpömpiä. Voiko olla ihastuttavampaa! Lumipalloheisi on minulla ns. parkkipenkissä, jossa se ei missään tapauksessa esiinny arvoisessaan ympäristössä. Kunhan parkkipenkki muotoutuu ihan varsinaiseksi kukkapenkiksi, saa lumipalloheisikin arvoisensa puitteet.


Yksi viimekesien lemppareistani on tulikellukka, oranssinpunainen alkukesän kukkija. Tätä väriä näkee kukissa valitettavan harvoin. Pidän tulikellukan pirteänoranssista kukasta todella paljon enkä oikeasti osaa päättää tykkäänkö enemmän kukasta vai lehtimassasta, joka nousee maasta reippaana ja kauniinmuotoisena. Kasvi leviää hyvin.


Alkukesästä puutarhassani kukkivat myös sammalleimu, vuorenkilpi, joku akileija, raparperi ja joku neilikka, mutta niistä ei ole nyt erinäisistä syistä kuvia: sammalleimun sisälle on pesiytynyt peltokorte (jota vihaan maailmassa eniten heti eläinrääkkäyksen, pedofilian ja keskustalaisuuden jälkeen), vuorenkilpi on tylsä, akileija ehti repsahtaa, kuka nyt raparperia kuvaisi ja se neilikka on kaiken kaikkiaan säälittävä kasvi - joten kuvaukselliset kukinnat olivatkin tällä erää tässä.

4 kommenttia:

 1. Hei, löysin sattumalta blogiisi ja hyvältä vaikuttaa. Olen myös Oulusta ja ollaan rakennettu 7 v sitten. Pikkuhiljaa olen oppinut tykkäämään puutarhanlaitosta. Ilman pihasuuunnitelmaa en olisi päässyt eteenpäin ollenkaan. Sisustusjutut kiinnostaa myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Anonyymi! Meillä talo valmistui vuonna 2005 ihan vuoden lopussa, joten aika samoihin aikoihin ollaan oltu rakennuspuuhissa. Mullakin on pihasuunnitelma, ja se todellakin oli hyvä alkusysäys puutarhaharrastukselle, joka ennen omaa pihaa oli uinunut jossain syvällä ja sitten näki päivänvalon. Tervetuloa lukijaksi!

   Poista
 2. Hei, minäkin olen uusi lukijasi ja Oulusta :) Hakanpään puutarhasta tietoa etsiskelin ja sieltä linkki blogiisi. Ja heti laitoinkin blogisi listoilleni. Paikallisuus hyvä juttu ja aihealueesi kiinnostavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Susanna ja tervetuloa lukijaksi! Jännä juttu, miten en alunperin mieltänyt blogiani leimallisesti "oululaiseksi", mutta sittemmin olen huomannut, että paikallisuus kyllä näkyy. Kiva, jos puutarha-arvosteluni houkuttelivat paikalle. Minulta toisinaan kysellään oululaisista puutarhoista, niin onpa nyt mielipiteet kirjattu ylös. Ainakin yhden teen vielä, Aleniuksen puutarhasta.

   Poista

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!