maanantai 16. kesäkuuta 2014

Puutarha-arvostelu: Kukkiva Kunnas

Jatkan puutarha-arvostelusarjaa, ja vuorossa on nyt Kukkiva Kunnas, joka sijaitsee ihan täsmälleen samalla suunnalla kuin edellisen arvostelun Hakanpää. Kukkivan Kunnaan kasvihuoneet ovat hyvä maamerkki Kuusamontien varrella, oikealla puolella Oulusta tultaessa. Kasvihuoneiden jälkeen käännytään heti oikealle ja vielä kerran oikealle. Kylttejä on, joten eksyksiin ei oikein voi joutua.


Jos Hakanpää on pääasiallisesti kesäkukkienostospaikka, on Kukkiva Kunnas täyden palvelun puutarhamyymälä: saat sieltä kesäkukat, yrtit, perennat, havut, lehtipuut, leikkokukat, ruukut, kasvualustat ja lannotteet. Varsinkin kesäkukkavalikoima on laaja - ihan melkein mitä vaan löytyy.Kukkivan Kunnaan suuren valikoiman kääntöpuoli on tietenkin se, että pää menee pyörälle ja on vaikea hahmottaa missä on mitäkin. Siinä miten taimet on järjestetty tarjolle ei tunnu olevan suurempaa logiikkaa, vaan saatat löytää riippapetunioita yhdeltä jos toiseltakin seinältä, ja johonkin väliin on sijoitettu persiljat ja toiseen taas jokunen monivuotinen köynnös.

Toisaalta tietysti sekamelskassa on ihan hauska vaeltaa ja antaa yllättää itsensä - jos vain on varannut käynnille tarpeeksi aikaa. Jos aikataulu on tiukempi, kannattaa heti jotain mukavaa nähdessään poimia se mukaan, koska jälkeenpäin ei enää muista, missä mitäkin näki.


Kukkivan Kunnaan pöydillä näkee monentasoisia taimia. Osa vaatisi kipeästi nyppimistä ja kastelua, eli ovat mielestäni hädintuskin myyntikelpoisia, vaikka vallan hyvin tiedän, että kukka kyllä elpyy kun pääsee syvään multaan ja jonkun kotiin nypittäväksi ja kasteltavaksi. Ei kuitenkaan ole kiva ostaa nuupahtaneita yksilöitä.


Daalioita saa täältäkin - vaikka edelleenkin väitän, ettei ole Hakanpään daalioiden voittanutta. Mutta kun Hakanpäällä daalioita oli muistaakseni noin kolmessa värissä, Kukkivalla Kunnaalla värejä oli ainakin viisi.


Kukkivan Kunnaan heikko kohta on ympäristö.   


Tietty luonnonläheisyys ja rentous kuuluvat kyllä puutarhabisnekseen, mutta Kukkivalla Kunnaalla minua kyllä suoraan sanottuna ärsyttävät tämäntyyppiset näkymät. Laatikkoröykkiöitä, letkuja, kottikärryjä ja kaikenlaisia epämääräisiä materiaalikeskittymiä on joka kulmalla. Kasvihuoneiden pohjia ei ole katettu millään lukuunottamatta kapeita kävelypolkuja ja taimipöytien alustat rehottavat rikkaruohoisina.

Kun ajattelee, että puutarhanhoitoa varmaankin harrastavat usein juuri ne esteettisesti suuntautuneet ihmiset, ulkoisiin seikkoihin kannattaisi kyllä panostaa, ettei tule karkottaneeksi asiakkaita pois. Kukkivalla Kunnaalla eletään vähän liikaa kuin pellossa - taimikasvatus on kylläkin vähän niin kuin maanviljelystä, mutta ostajakunnassa on paljon meitä kaupunkilaisia hienohelmoja.


Reipas asiakas katsoo kuitenkin sotkujen yli, ja poimii joukosta helmet ja kantaa ne kotiinsa - kuten vaikkapa tämän silmiä häikäisevän sinisen hortensian. Minä lähdin tältä käynniltä tyhjin käsin, mutta ajattelin palata hakemaan niitä havittelemiani kerrottuja ahkerialiisoja. Ne olivat vähän reppanoita, mutta kyllä minä ne pelastan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!