sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Puutarha-arvostelu: Hakanpää

Olen kesäisin puutarhamyymälöiden ja taimitarhojen vakioasiakas. Melkein aina tulee myös ostetuksi jotain (koska en ole hyvä vastustamaan kiusauksia), mutta toisinaan käyn vain tarkistamassa valikoimia, ja hakemassa inspiraatiota myöhempää ajankohtaa varten.

Tuli mieleeni tehdä pieni arviointisarja puutarhoista, joilla tänä kesänä vierailen, jokaisella kun on omat ominaispiirteensä, ja kullakin hyvät ja huonot puolensa. Puutarhat ovat myös erikoistuneet: jotkut myyvät melkein pelkästään kesäkukkia, toisissa taas on valikoima perennantaimia.

Aloitetaan Hakanpään puutarhasta, joka on yksi suosikkejani. Hakanpäältä saa pelkästään kesäkukkia. Vai olikohan siellä jotain hyötykasvien taimia myös, enpä muistakaan, mutta juuri kesäkukkien vuoksi sinne kannattaa mennä.


Hakanpää sijaitsee Jäälissä osoitteessa Puutarhakuja 27: Kuusamontietä pohjoiseen ehkäpä 15 km Oulusta, heti Kukkivan Kunnaan jälkeen käännytään oikealla, ja sitten ei käännytäkään enää oikealle Kukkivan Kunnaan tielle, vaan vasemmalle samasta risteyksestä, ja sen jälkeen voikin seurata tienviitoitusta.


Hakanpään puutarha on tunnettu suorastaan laboratoriomaisesta siisteydestään, ja mahtavan elinvoimaisista ja kauniista kesäkukkien taimista. En juurikaan kiinnitä huomiota hintoihin, mutta olen kuullut sanottavan, että Hakanpäällä olisi hieman keskitasoa kalliimpaa. Toisaalta kun taimet ovat niin valtavan hienoja, niistä mielellään pari euroa enemmän pulittaakin.


Puutarhan käytävillä ei tarvitse kulkea vesiliejussa kun käytävät ovat betonipäällysteisiä. Kukkaloisto on häikäisevä, ja rupsahtaneita taimia ei juurikaan näe - joko ne siivotaan pois näkyvistä tai taimet ovat niin hyvässä hoidossa, että eivät rupsahtele.

Jos haluat mielettömän komeat amppelikukat, suosittelen suuntaamaan Hakanpäälle, koska tarjolla on valtavat määrät valmiita amppeli-istutuksia, myös kauniissa koriamppeleissa, ei pelkästään niissä rumissa muovisissa. Jos ei itse jaksa rakennella istutuksia, tämä on aivan superhelppo tapa saada porraspieleen kukkaloistoa.


Erityisesti komeat daaliat ovat minua ihastuttaneet useampanakin vuonna. Tuntuu kuin Hakanpää daaliat olisivat aina himpan suurempia, komeampia ja intensiivisemmän värisiä kuin muiden puutarhojen.


Yleiskuva puutarhan pihamaalta kertookin kaiken olennaisen. Kaikki on pedanttimaisen järjestyksessä, epämääräisiä johtosyheröitä tai laatikkoröykkiöitä ei näy. Hakanpään puutarha on miellyttävä kesäkohde, koska tänne voi tulla nauttimaan kauneudesta, ei pelkästään lastaamaan takakonttia täyteen taimia.


Miinusta annan Hakanpäälle suhteellisen suppeasta valikoimasta. Puutarhalla on kyllä runsauden tuntu, mutta se syntyy siitä, että kutakin kasvilaatua on iso määrä kun taas lajivalikoima ei ole suuren suuri, jos vertaa vaikkapa saman kulmakunnan toiseen puutarhaan, Kukkivaan Kunnaaseen. Aika suuri osa kukista tuntuu olevan optimoitu amppelikasvatukseen, kaikenlaista riippaa ja roikkoa on paljon, mutta vaikkapa kerrottua ahkeraaliisaa en löytänyt enkä myöskään mitään vartettuja kukkia. Jotkut kukat ovat saatavissa vain valmiina amppeleina, mikä on harmillista niille meistä, jotka haluavat itse koota istutuksensa.

Hakanpää on joka tapauksessa minun must-kohteeni joka kevät - enkä koskaan lähde pois tyhjin käsin.

5 kommenttia:

 1. Kukat on kyllä tosi laadukkaita, minun kohdallani palvelu ei. Olin ainoa asiakas sillä hetkellä ja paikalla oli kaksi myyjää. Sain kierrellä yksikseni ihmettelemässä, mikä kukka olisi soveltuvin hieman haasteelliseen kasvupaikkaan. Eikä heiltä irronnut ideoita sittenkään, kun menin kassakopissa olevalta myyjältä kyselemään. Ostin sitten vain yhden inkaliljan (joka kyllä kukki rehevänä koko kesän), vaikka ajatus oli ostaa enemmänkin kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan itse olla sellainen besserwisseri kasviasioissa, että en palvelua puutarhoilla juuri kaipaa lukuunottamatta yksittäisiä kysymyksiä siitä, missä jokin etsimäni sijaitsee tai onko jotain tiettyä, mutta voin kuvitella, että ainakaan ne tyttöset, jotka näyttävät olevan lähinnä letkunjatkeita noilla puutarhoilla, eivät tiedä kasveista tarkemmin.

   Se on kyllä kumma juttu, jos ei edes kassalla osata tai haluta auttaa. Itse sain (ihan pyytämättä) tietoja ostamastani koristebataatista, joten sikäli palvelustakin jäi hyvä vaikutelma. Muistaakseni multa myös kysyttiin jossain vaiheessa kaipaanko apua - ja sen koin lähinnä turhana häiriköintinä :-)

   Poista
 2. Puutarhaa ei enää ole, paikalla on halkomyyntiä tai vastaavaa.. pitkän hakemisen jälkeen totesin tilanteen, ettei puutarha ole ollut toiminnassa pitkään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi! Se oli kyllä ihana paikka! En itse ole asunut Oulussa vuoden 2015 jälkeen joten Oulun puutarhojen nykytilasta minulla ei ole mitään käsitystä.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!