keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Minä vinkkaan, ilmianna sinä

Lisäsin tämän blogin oikeaan reunaan listan seuraamistani blogeista tarkoituksenani lähinnä tarjota lukijoille vinkkiä ja inspiraatiota, jos minun blogini lukeminen alkaa kyllästyttää. (Ehhehe, ihan kuin joku lukisi pelkästään tätä, kylläpä olenkin hymööristinen.)

Minä luen blogeja tällä hetkellä lähinnä kolmesta kategoriasta: sisustusblogeja, DIY- ja käsityöblogeja sekä minimalistiseen, harmoniseen ja selkeään elämäntapaan kannustavia blogeja.

Joskus luin puutarhablogeja, mutta tällä hetkellä puutarhainnostukseni on aallonpohjassa, joten ihmisten ihastelut krookusten keväisestä ilmiintymisestä tai tomaatintaimien sielunelämän pohdiskelut eivät kiinnosta pätkääkään. Sinänsä huvittavaa, että vielä viime keväänä en tiennyt mitään mielenkiintoisempaa kuin tomaatintaimien sielunelämä. Minä olen innostuja - yksi kiinnostuksenkohde nousee esiin, toinen lopahtaa, ei siitä kannata sen suurempaa numeroa tehdä.

2000-luvun alkuvuosista noin vuoteen 2007 luin äitiblogeja ja kirjoitin sellaista itsekin hyvin ahkerasti. Nykyään kaikenlainen mammailuhössötys lähinnä yököttää.

Ihan vinkkinä vähemmän blogeja seuraaville - tunnetteko Bloglovinin? Bloglovin on blogienseurantapalvelu, jonne voi koostaa listan itseä kiinnostavista blogeista ja saada syötteen vaikkapa sähköpostiin aina kun listalla oleva blogi päivittyy. Itse olen disabloinut sähköpostinotifikaatit ja käyn seuraamassa listani tilannetta osoitteessa www.bloglovin.com. Aloitan jokaisen aamun pädin äärellä tsekkaamalla blogipäivitykset samalla kun hörpin aamuteetäni.

Bloglovin-näkymäni näytti hetki sitten tältä:Omalle listalleni tuohon oikealle en linkannut kaikkia seuraamiani blogeja, vaan valitsin sellaiset, joista todella haluan vinkata. Seuraan kyllä puolella silmällä myös monia Suomen suosituimpia blogeja kuten Valkoinen harmaja, Modernisti kodikas ja Oma koti valkoinen. Kritisoin kuitenkin näistä monia siitä, että ne ovat kuin samasta puusta veistettyjä, ja lisäksi suurimmassa osassa postauksia on kuvia pelkästään olohuoneesta tai sitten arvotaan tavaraa (jota en halua).

Minulle hyvän blogin ominaisuuksia ovat:
 • Oikeakielisyys. Olipa miten kauniit kuvat tai miten hyvä aihe hyvänsä, en seuraa blogeja, joiden suomenkieli on huonoa. Jotkut seuraamistanikin ovat kipurajalla. En itsekään kirjoita täysin kirjakielellä, enkä sitä odota muiltakaan, mutta oletan, että kielioppi on pääsääntöisesti hallussa eikä teksti ole täynnä kolmea pistettä ja hymiöitä.
 • Rajattu aihe. En jaksa lukea tuntemattomien ihmisten haircut-tyyppistä tarinaa, vaan arvostan sitä, että kirjoittaja pysyttelee pääsääntöisesti valitsemassaan aiheessa. Haluan luottaa siihen, että sisustusblogista löytyy sisustusasiaa ja käsityöblogista käsitöitä. Tietenkin ajoittain on kiva lukea myös pieniä poikkeamia varsinaisesta aiheesta, esimerkiksi juuri tällaisia kuin tämä, metatarinaa blogimaailmasta.
 • Koukuttavat stoorit. Kiinnostun erityisesti kodin muutoskohteista, DIY-tutoriaaleista, pidempien projektien etenemisen seuraamisesta, bloggaajan oman ajatusprosessin ymmärtämisestä.
 • Mainstreamistä poikkeaminen. Trendiaallonharjalla ratsastaminen ja blogista toiseen samana toistuvien tuotteiden (vrt. Hayn Tray-pöytä, Kubus-kynttilänjalat, ja Ikean Stockholm-matto) esittely ei kiinnosta. Suhtaudun epäluuloisesti kaikkiin blogeihin, joiden nimessä on sana "valkoinen" tai "white" - ne näyttävät ja kuulostavat toistensa kopioilta, ikävä kyllä.
 • Dialogi. Oletan, että kommentteihin vastataan. Parasta on kun bloggaaja poimii aiheen edellisestä keskustelusta, rakentaa ikäänkuin pitkää juonta yhdessä lukijoiden kanssa.
 • Bloggaajan ikä. Kaikkein nuorimpien vouhotusta en jaksa seurata. Bloggaajien suhteen olen ikärasisti. Alle kolmekymppisten kirjoituksia en oikeastaan lue, ei vain kertakaikkiaan löydy yhteistä kaikupohjaa.
Se ihan paras sisustusblogi on vielä löytämättä. Tässä sen resepti: Blogia kirjoittaa nelikymppinen, korkeasti koulutettu, naispuolinen työssäkäyvä ja tiedostava tietotyöläinen, joka sisustaa modernia omakotitaloa skandinaaviseen tyyliin, mutta persoonallisesti, pintatrendejä vältellen, vanhaa esineistöä arvostaen. Hänellä on käytössään järjestelmäkamera. Rahasta ei ole olennaisesti puutetta. Blogia höystävät tuunausvinkit, asukuvat ja kesäisin puutarha- ja pihaelämästä kertovat jutut. Blogi on kirjoitettu hyvällä, oivaltavalla suomenkielellä ja siellä kukkii huumori. Bloggaaja ei harrasta söpöstelyä ja yltiöpositiivisuutta, eikä laita postausta tulppaanikimpusta ystävänpäivänä.

Ilmianna, jos olet löytänyt tällaisen blogin tai kirjoitat sellaista itse. Alan heti seurata.

19 kommenttia:

 1. Tässä kirjoituksessa olet kyllä analyyttisesti hahmotellut hyvän sisustusblogin piirteitä, ja allekirjoitan monet kirjaamasi kohdat. Tuo kommentteihin vastaamattomuus minullakin on korkealla listalla, samoin kuin blogin persoonallinen ote. Täytyypä tsekata nuo suosituksesi, osa olikin jo tuttuja. Ja kiitos vinkkauksesta, lämmittää sydäntä :) Hei, oletko lukenut Hunajaista, siinä aika monet vaatimuskohdat täyttyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niina kiitos kommentistasi! Sulla on tosi kiva blogi, niin pitää vähän vinkata :-) Hunajainen oli minun Bloglovin-listalla ennen, mutta pudotin sen pois jostain syystä, en muista mistä. Yritän karsia tuota listaani aina välillä, jotta kaikki mitä feedistä tulee, olisi mieluista. Jos pidempään tulee juttuja, jotka ei minua kiinnosta, blogi lähtee fiuuuu... Raaka peli :-)

   Poista
  2. Onhan se niinkin, pakko karsia. Minä olen kauhea blogihamsteri ja keräilen kokeeksi blogeja lukulistalle. Joillekin ei vaan lämpene kokeilun jälkeen ja sen jälkeen laitan pois. Ihanaa pääsiäistä sinulle, Tanja!

   Poista
  3. Samoin sulle! Toivottavasti pääsiäisenä on aikaa päivittää blogiakin :-)

   Poista
 2. Ei voi olla totta.
  Luin juuri mielenkiinnolla kriteerisi hyvälle blogille ja ajattelin etten koskaan yllä tuonne.
  Ja sitten huomasin blogini listallasi. Hassua ja mukavaa.
  Nyt ryhdyn katsastamaan listaasi läpi, siellä on uusia tuttavuuksia.
  Lopuksi toivotan sinulle hyvää Pääsiäistä ja aurinkoisia päiviä.
  Sinä sait minut ilahtumaan raskaan työviikon jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta. Sullahan on tosi kiva blogi, älä aliarvioi sitä ollenkaan. Mukava kuulla, että tulin ilahduttaneeksi sinua, erityisesti jos viikko on ollut raskas. Tuota minun kriteerilistaa ei pidä ottaa liian vakavasti. Pidätän itselläni oikeuden lukea ihan mitä kulloinkin huvittaa :-) Mukavia pääsiäispäiviä sinullekin!

   Poista
 3. Olipa mukava yllätys löytää blogini sinun suosikkilistaltasi! Olen otettu ja tosi iloinen, kiitos!
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo alla oleva kommentti oli siis sulle. En ikinä muista klikkaista tuota Vastaa-linkkiä!

   Poista
 4. Eipä kestä. Onnea ja menestystä vaan blogielämään - ja muuhunkin :-) Ja mukavia pääsiäispäiviäkin vielä!

  VastaaPoista
 5. Löysin tänne toisen blogin kautta ja tykästyin het, varsinkin noihin suoriin toiveisiin blogista:) En tiedä täytänkö kriteereitä...joitain ehkä..ikä 40+, lukemassa kolmatta ammattia ja aion tehdä sen nopeasti ja kivuttomasti sekä saada vitosen gradusta! Syy erittäin radikaaliin muutokseen löytyy tämän linkin takaa: http://www.mirkajohansson.fi/aboutmirka/grafiikka-ja-taide/elama-oli-eilen-huominen-on-nyt/ muilla ihmisillä on ollut huomattavasti vaikeampaa sopeutua kuin minulla itselläni joka tätä elämää elää. Sisustustyyli on vähän valtavirrasta poikkeava täytettyine lintuineen ja maailmalta roudattujen hilavitkuttimien sekoitus. Yksi lapsi, kiitos Seinäjoen synnytyssairaalan ja kokemuksen jälkeen mikään mahti maailmassa ei saa minua synnyttämään toistamiseen. Siellä meni ihan kaikki pieleen! Blogini on yllätyksellinen ja sisällöltään lifestyleä laidasta laitaan. Koskaan et tiedä aamulla kurkatessasi että olenko Kamputsean miinakentän reunalla vaiko uusinta leivontareseptiä väsäämässä. Liian positiiviset ihmiset ovat vain ihmisiä joilta puuttuu diagnoosi :D Mielummin vähän katkera ja sisäänpäin kääntynyt! Tervetuloa, ai niin ja jos ja kun arvon jotain kivaa niin olen itse ottanut yrityksiin yhteyttä ja nähnyt sen vaivan. En kuulu niihin bloggareihin joille humpsis tumpsis kaikki vaan soittelee! Calou puukengät tulee arvottavaksi piakkoin, skippaa se jos mainos ahistaa. Hyvää päivänjatkoa!
  www.mirkajohansson.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Mirka ja kiitos vinkistä! En muista ennen eksyneeni sinun blogiisi, mutta nyt vilkaisin, ja sulla oli ainakin ensivilkaisulla ihania asukuvia. Täytyypä laittaa seurantaan. Nimesi ja työsi on jostain kyllä tuttuja.

   Poista
 6. Heippa Tanja!

  Löysin tänne kommenttisi perusteella ensikertaa. Hienon analyyttisesti olet hyvän sisustusblogin elementtejä listannut, mutta samalla myös asettanut kriteerit korkealle. Itse olen tehnyt valinnan blogata usein, lähes joka päivä. Silloin postaus voi syntyä pienestä ajatuksesta, uudesta oivalluksesta sisustusksessa tai jostain hyvää mieltä tuottavasta jutusta. Varmasti esim. olohuone on useimmissa sisustusblogeissa esillä, onhan se huone jossa ollaan eniten ja samalla myös niitä pieniä muutoksia syntyy useiten. Kun löydät tuon kriteeriesi mukaisen blogin, niin kerrothan minullekin! Uskoisin, että rakastaisin blogia varmasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne Kerttu ja kiitos kommentista.

   Tuonkin voisi lisätä kriteerilistaan, että blogi pysyy elävänä eli sitä päivitetään usein :-)

   Kuvasin tässä todellakin juuri sitä ihanneblogia, ja nimenomaan omaa ihanneblogiani - jonkun toisen lista sisältää aivan eri kriteerejä. Käytännössä on niin, että luen viikon aikana monesti ihan mitä eteen sattuu, ja sepä juuri internetin ihmemaailmassa onkin niin ihanaa, että "tilaustaan" voi muuttaa vaikka joka päivä.

   Poista
  2. Kerttu, pakko vielä lisätä, että tajusin nyt vasta, että olin maininnut sinun blogisi tuossa kohdassa, jossa hieman esitin kritiikkiä. Ethän vaan kovasti loukkaantunut? En tarkoittanut asiaa mitenkään henkilökohtaisesti, ja kuten sanottua, minähän olen sinun blogisi vakkariseuraaja, joten ihan turha minun olisi edes mitään pahaa sanoa. Tuossa toin vain - toivottavasti en liian ilkeästi - esille pari asiaa, joista toisinaan ärsyynnyn, mutta se ei tarkoita, etteikö blogi kokonaisuutena olisi seuraamisen arvoinen.

   Avostan Modernisti Kodikasta suuresti, ja niin arvostaa moni muukin, sillä on varmasti valtava lukijakunta.

   Vielä anteeksipyyntö, jos pahoitit mielesi!

   Poista
  3. Vastasinkin sähköpostiisi, mutta vielä tähän tiivistettynä yleisesti: en loukkaantunut ja kaikki hyvin :)

   Poista
 7. Tutustuppa tähän tulokkaaseen: http://www.lily.fi/blogit/sutta-pakoon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rempseältä vaikuttavaa menoa :-) Ei ehkä heti ensilukemalta avautunut mulle kuitenkaan...

   Poista

Jäikö jotain mielen päälle? Sano se täällä!